Alle vacatures Print Solliciteer
Nederlands

Vacature: Senior Business Controller (VERVULD)

Plaatsingsdatum 11-12-2016 Functiecategorie Financieel economisch / Bedrijf...
Standplaats Erp (regio Den Bosch) Niveau Professional
Opleidingsniveau WO / PhD Dienstverband Vast contract - Onbepaalde tijd
Uren 40 Salaris Goede primaire en secundaire ar...

(VERVULD) Bent u een gedreven Business Controller en sparring partner? Mag op u een beroep worden gedaan om de business controlling activiteiten nieuwe impulsen te geven? Wil u werken in een dynamische omgeving waar uw expertise écht gewaardeerd wordt? Neem dan nu kennis van onderstaande unieke vacature en reageer direct via deze webpagina!

Over Van den Bosch Transporten

Van den Bosch Transporten is een toonaangevende internationale logistiek dienstverlener en behoort met een jaarvolume van 3,1 miljoen ton getransporteerd product tot de top 10 van Europa op het gebied van bulktransport. Speerpunt van de onderneming is het inrichten van wereldwijde supply chain-activiteiten voor klanten in de food- en chemiesector, waarbij Van den Bosch zich onderscheidt als specialist in intermodaal vervoer. Dat wil zeggen dat weg, water en rail optimaal gecombineerd worden om diverse vloeibare en droge bulkstoffen naar de juiste bestemming te transporteren.

Met circa 550 uiterst gemotiveerde medewerkers, een omzet van circa 140 miljoen euro en activiteiten over de hele wereld, biedt Van den Bosch een zeer inspirerende werkkring. De uitdagingen van een multinational gaan hier gepaard met een schaalgrootte waarbij de lijnen kort zijn en de eigen invloed op het resultaat van de onderneming tastbaar blijft. Van den Bosch is een licht eigenwijze, kerngezonde organisatie met een inspirerend management. Vanuit een prikkelende prestatiegedrevenheid heeft de organisatie bewezen goede strategische keuzes te maken en in te zetten op relevante innovaties, waardoor Van den Bosch daadwerkelijk toonaangevend is: on their way to the next level.

De transportactiviteiten van Van den Bosch zijn ingedeeld in Business Units welke zijn georganiseerd op basis van onderscheid tussen droge en vloeibare stoffen, food en non-food producten en wel/niet intermodaal vervoer. Binnen deze grove indeling zijn nadere indelingen gemaakt op basis van zogenaamde product-markt-combinaties (PMC’s). De PMC’s zijn nog meer land en klant specifiek.

Over de functie: reden vacature stelling

Om de focus van de Business Controlling activiteiten verder te optimaliseren, zijn deze ondergebracht in een team dat uit drie personen zal gaan bestaan. Elk van de drie Business Controllers richt zich op een eigen ‘portefeuille’ van Business Units. De drie portefeuilles zijn ‘transport vloeibare stoffen’, ‘transport droge stoffen’ en ‘service units’ (ondersteunende diensten, indirect / overhead). Binnen dit team bestaat de behoefte aan een ervaren Senior Business Controller die zich gaat richten op de portefeuille ‘transport vloeibare stoffen’ en gaat fungeren als ‘primus inter paris’ ofwel ‘meewerkend voorman’.

In deze veelzijdige en brede rol krijg je volop vrijheidsgraden om Business Control zowel inhoudelijk als procesmatig verder vorm te geven en wordt jouw expertise en visie op de rol van ‘de Business Controller’ bijzonder gewaardeerd.

Over de functie: functie-inhoud

Procesmatig streef je naar consistentie binnen het team en definieer je vanuit jouw visie op het vak en de situatie bij Van den Bosch een aantal gemeenschappelijke noemers voor de Business Controlling activiteiten. Je denkt daartoe bijvoorbeeld na over de frequentie van overleg met het Business Unit Management, de onderwerpen die periodiek met hen moeten worden doorgenomen, en de wijze waarop je vanuit Business Control bevindingen omzet naar (verbeter) acties. Kortom: je gaat aan de slag met de wijze waarop je de Business Units ‘bedient’. Daartoe ben je goed in staat een duale rol aan te nemen waarbij je enerzijds de kritische sparringpartner bent maar anderzijds het management ondersteunt in het nemen van de juiste beslissingen en het formuleren en mede uitvoeren van verbeter trajecten.

Inhoudelijk ga je aan de slag met de verdere optimalisatie van de wijze waarop performance van Business Units en PMC’s wordt gemeten. Operationele performance meting gaat daarbij met name over performance op zogenaamde ‘shipments’ (transport opdrachten) en is reeds sterk ontwikkeld. Denk aan bijvoorbeeld aan rendementen en vóór- en na-calculaties per ‘shipment’. Daarnaast wordt gestuurd op optimalisatie van de inzet van mensen en materieel (reductie van ‘lege kilometers’). De verbinding met andere cost- en value-drivers kan nog verder worden geoptimaliseerd, denk daarbij aan de verbinding met sales/business development, Human Resources (inzet / opleiding chauffeurs), Quality Management, Schade / Verzekering, ICT / procesoptimalisatie, et cetera. Hierbij wordt op jou als Senior Business Controller, een beroep gedaan op het vermogen te kunnen inzoomen op opdracht-niveau maar ook te kunnen uitzoomen naar PMC, Business Unit of ‘portefeuille’ niveau.

Over de functie: organisatie

De Finance afdeling bij van den Bosch wordt aangestuurd door een CFO. Aan hem rapporteren een Group Controller en een Manager Finance. Deze laatste is verantwoordelijk voor alle Finance & Administration gerelateerde werkzaamheden en stuurt daartoe een Financial Shared Service Centre aan dat uit 30 personen bestaat.

De Group Controller houdt zich bezig met de overige zaken waaronder de jaarrekening, periodieke en ad-hoc rapportages, stuurt twee Reporting Officers aan, twee Financial controllers en heeft tevens de Business Control activiteit in portefeuille. Je rapporteert als Senior Business Controller aan de Group Controller, een zeer ervaren ‘financial’ in de transport sector en waardevolle sparringpartner. Een ideale uitgangssituatie om met veel vrijheidsgraden zelf vorm te geven aan de verdere ontwikkeling van Business Controlling. Je gaat in deze rol nauw samenwerken met een tweetal Reporting Officers die (o.a.) het Business Control team gaan ondersteunen met het genereren van de gewenste rapportage sets ter bespreking met het BU Management.

Over de functie: taken en verantwoordelijkheden

Naast het voornoemde kunnen de taken en verantwoordelijkheden in de functie van Senior Business Controller als volgt worden weergegeven:

 • Het verder vormgeven en opzetten van Business Control activiteiten, zowel inhoudelijk als procesmatig. Je realiseert consistentie van Business Control activiteiten binnen het team en zorgt voor herkenbaarheid richting het Business Unit Management
 • Het genereren en door ontwikkelen van periodieke rapportages ter bespreking met het Business Unit management, onder andere (frequente) voor- en na calculaties op (lopende) transportopdrachten en (maandelijkse) budget versus actual analyses
 • Je bent gewaardeerd maar kritisch sparringpartner voor de business units, waarbij optimalisatie, rendementsverbetering en continuïteit centraal staan
 • Je analyseert de bedrijfsprocessen, denkt daarin conceptueel mee en initieert en implementeert van daar uit verbetertrajecten
 • Je signaleert en analyseert risico’s welke effect hebben op de operationele units en adviseert bij het beheersen van deze risico’s
 • Je houdt een scherp oog op externe ontwikkelingen (denk bijv. aan ‘Brexit’) en bereidt adviezen voor omtrent kostenmaatregelen, rekening houdend met organisatieontwikkelingen en markt omstandigheden
 • Je draagt zorg voor controles en analyses welke bijdragen aan een efficiënte maandafsluiting


Jouw profiel (achtergrond)

 • WO werk- en denkniveau, idealiter aantoonbaar met een relevant diploma in een bedrijfseconomische of financiële richting (bijv. WO Bedrijfseconomie, WO bedrijfskunde met major Financieel Management, accountancy achtergrond gevolgd door ervaring als Business Controller, RC-opleiding is een pré)
 • 7-10 jaar werkervaring in organisaties van enige omvang en complexiteit
 • Minimaal 3 jaar werkervaring met de rol van Business Partner[NG4]
 • Ruime ervaring met projectmatig werken


Jouw profiel (competenties)

Bij de selectie van kandidaten zal worden gelet op de volgende competenties:

 • Visie (op het vakgebied, sense of business, bedrijfskundig inzicht)
 • Doorzettingsvermogen (in staat zijn plek als sparringpartner te ‘claimen’)
 • Initiatiefrijk (pro-actief, initieert verbetermogelijkheden, gevoel voor ‘prioriteiten’)
 • Onafhankelijk (onafhankelijk denker, blijft bij feiten, onafhankelijk als sparringpartner)
 • Impact / overtuigingskracht (o.a. door uitstekende communicatieve vaardigheden)
 • Probleemanalyse
 • Systematisch en conceptueel denken
 • Samenwerken, collegiaal
 • Plannen en organiseren, voortgangscontrole
 • Floreert bij zeer afwisselend takenpakket
 • Voelt zich thuis in een positief-hectische en dynamische organisatie
 • Pragmatisch, positief en ongecompliceerd; denkende doener


Van den Bosch biedt:

 • Van den Bosch is een van die typische parels in het Brabantse werkgeverslandschap waar groei, innovatie, continuïteit, en winstgevendheid samengaan met traditie en saamhorigheid. Van den Bosch biedt kortom, een uitdagende en zeer aangename werkkring.
 • Een functie met veel vrijheidsgraden waar uw vakmanschap echt gewaardeerd wordt
 • Uitstekende mogelijkheden voor inhoudelijke en professionele ontwikkeling
 • Een full-time functie
 • Vast contract met proeftijd
 • Goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden


Recruitment proces

 • Deze vacature is geplaatst op 12 december 2016
 • Reageren heeft zin zolang de vacature open staat
 • Indien u solliciteert vóór 4 januari 2017 krijgt u uiterlijk in week 2 van 2017 een reactie van Bureau Janssen, na 4 januari is de reactie-termijn uiterlijk 10 dagen.


Meer informatie over deze vacature

Voor meer informatie over deze boeiende vacature kunt u contact opnemen met Jan Janssen op nummer +31-6-32270713 of mail naar jan@bureaujanssen.com (gelieve niet per mail te solliciteren maar daarvoor onderstaande link te gebruiken).

Solliciteren

 • U kunt solliciteren naar deze functie door op de 'solliciteer' button te klikken op deze webpagina.
 • De sollicitatieprocedure is (exclusief) in behandeling bij Bureau Janssen
 • U krijgt altijd een persoonlijke reactie per telefoon of mail op uw sollicitatie van Bureau Janssen
Meer informatie
Deze vacature betreft een fulltime functie.

Functiecategorie(ën) Financieel economisch / Bedrijfskundig / Financieel Management
Branch(es) Transport / Logistiek
Provincie(s) Noord-Brabant
Trefwoorden Business Controlling, sparring partner voor BU management, Business Control 'institutionaliseren'; BC inhoudelijk doorontwikkelen; verder optimaliseren van consistent aanbieden BC

Contactgegevens

Contactpersoon Jan Janssen

Vestigingsplaats

Solliciteer